Kosten ventilatielucht water warmtepomp

De jaarlijkse energierekening is voor veel woningbezitters een behoorlijke kostenpost. Je betaalt iedere maand een flink voorschot aan het energiebedrijf. Je zou dan ook verwachten dat je aan het einde van het jaar nauwelijks hoeft bij te betalen. In de praktijk valt dit behoorlijk tegen. Je jaarafrekening houdt in de meeste gevallen in dat er toch nog behoorlijk moet worden bijgelegd. Veelal gebeurt dit nadat er een strenge winter is geweest. Je hebt dan behoorlijk wat aardgas moeten verbruiken om je cv ketel aan te sturen. De rekening hiervan bepaalt het grootste deel van je jaarafrekening. Veel woningbezitters denken er dan ook over om hun huis op een andere manier te verwarmen. Een warmtepomp is in zo’n geval een prima idee.

Hoeveel kost een ventilatielucht water warmtepomp

Veel moderne huizen worden gebouwd met een ingebouwd ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat er ventilatielucht door je kamers wordt heen gepompt. Je woning heeft veel minder last van vocht door deze ventilatie. De lucht die wordt rondgepompt is bovendien al op kamertemperatuur. Hierdoor is deze lucht goed warm en voor meerdere doelen te gebruiken. Een van die doelen is een zogeheten ventilatielucht water warmtepomp. Een ventilatielucht water warmtepomp maakt gebruik van deze voorverwarmde ventilatielucht om jouw tapwater en je cv ketel mee te verwarmen. Je hergebruikt als het ware de ventilatielucht voor het verwarmen van water in jouw huis waardoor je kosten bespaart. Een dergelijk systeem heeft voor woningbezitters enorm veel voordelen. Het grootste voordeel is nog wel dat het een warmtepomp is die een hoog rendement oplevert. De aanschafkosten daarentegen zijn opvallend laag.
Een ventilatielucht water warmtepomp koop je het beste op het moment dat je cv installatie aan vervanging toe is. Je hebt immers een nieuw systeem nodig wat moet worden geïnstalleerd in je woning. Bijkomend voordeel van een dergelijke warmtepomp is dat je geen ingrijpende aanpassingen aan je huis nodig hebt. Je hoeft geen nieuwe radiatoren aan te laten brengen. Wanneer je echter besluit om een ventilatiesysteem te laten aanbrengen in een bestaande woning tijdens een renovatie kan je natuurlijk besluiten om direct in combinatie hiermee een ventilatielucht water warmtepomp aan te schaffen. Het is in dat geval een onderdeel van de renovatie kosten. Zo’n ventilatielucht water warmtepomp is geen aanschaf die duur hoeft te zijn. Je zal alleen moeten bedenken dat een apparaat ook nog moet worden aangesloten. Je zal dus altijd een behoorlijk bedrag arbeidsloon moeten betalen als je een dergelijke warmtepomp koopt. We hebben de kosten voor de aanschaf van een ventilatielucht water warmtepomp opgezocht en kwamen tot de volgende bevindingen:

Welke warmtepomp wordt er aangeschaft Wat is de kostprijs van de warmtepomp Wat zijn gemiddeld de kosten van de installatie
ventilatielucht water warmtepomp Tussen 3000 en 4000 euro Gemiddeld tussen 500 en 1000 euro
  • Als er al een ventilatiesysteem in je woning zit. Heeft jouw huis al een ventilatiesysteem, dan wordt de warmtepomp gewoon aangesloten in de plaats van het bestaande ventilatiesysteem. Dit vereist weinig werk maar moet wel door een gecertificeerde monteur worden gedaan. Qua kosten zit je meer naar de goedkope kant toe.
  • Als er nog geen ventilatiesysteem in je woning zit. Heeft jouw huis nog geen ventilatiesysteem maar ben je bezig om dit te laten aanleggen en wil je dan gelijk een ventilatielucht water warmtepomp laten aansluiten, dan zal je meer kosten kwijt zijn voor de installatie. Er moet immers ook een ventilatiesysteem worden aangelegd en hier zijn kosten aan verbonden.

Hoe is het prijskaartje van een ventilatielucht water warmtepomp opgebouwd

Het prijskaartje van een dergelijke warmtepomp wordt bepaald door een aantal keuzes die je maakt bij de aanschaf ervan. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Was er al een ventilatie systeem aanwezig. Woon jij in een wat recentere woning waar al een ventilatie systeem in aanwezig is, dan is het aansluiten van een ventilatielucht water warmtepomp een klus van het omwisselen van de ventilatiebox met de warmtepomp. Het gaat dan om een beperkte hoeveelheid werk waardoor er weinig arbeidskosten bij komen kijken.
  • Keuze 2: Is je ventilatie systeem nog in goede staat. Veel huizen hebben een ventilatie systeem wat niet in goede staat is. De roosters zijn bijvoorbeeld vies en stoffig en de leidingen zelf zijn vervuild geraakt. In dat geval zal je een bedrag kwijt zijn omdat je ventilatiesysteem eerst goed moet worden gereinigd voordat het warmtepomp systeem kan worden geïnstalleerd.

Praktische bespaartips

  • Laat direct zonnepanelen aanleggen. Een ventilatielucht water warmtepomp is niet duur. Je zou de aanschaf ervan kunnen combineren met de aanschaf van zonnepanelen om nog meer te besparen op je energierekening.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het handigste kan je besparen op je warmtepomp door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button krijg je vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox waar jij je voordeel mee kan doen. Je voordeel kan oplopen tot 40 procent.

 

Vergelijk warmtepompspecialisten