Kosten brine water warmtepomp

De energieafrekening die ieder jaar weer op de deurmat valt is voor veel woningbezitters de reden om eens te kijken naar hun energieverbruik. Je concludeert dan al snel dat het grootste gedeelte van je energierekening bestaat uit de kosten voor aardgas. Aardgas is de brandstof voor je cv ketel om je woning en je tapwater mee warm te houden. Wanneer mensen toe zijn aan een  nieuwe cv ketel wordt er dan ook vaak gekeken naar een voordeligere manier om je huis warm te stoken. Het meest gebruikte alternatief is dan de warmtepomp. Zo’n warmtepomp kost bij de aanschaf flink wat maar levert daarna een hoog rendement op.

Hoeveel kost een brine water warmtepomp

Warmtepompen zijn er in verschillende modellen. Ieder model heeft zijn eigen aanschafkosten en zijn eigen rendement. Een warmtepomp die een behoorlijk hoog rendement heeft is de brine water warmtepomp. Zo’n model warmtepomp onttrekt zijn warmte aan het grondwater. We zullen kort uitleggen wat een dergelijke warmtepomp precies inhoudt. Een brine water warmtepomp is een gesloten leidingensysteem wat in de grond zit ingegraven. Je maakt dan een onderscheid tussen het horizontale leidingensysteem wat op een diepte van één tot twee meter onder de grond zit en een verticaal leidingensysteem wat tot een diepte van een paar honderd meter onder de grond wordt ingegraven. De voor- en nadelen van de beide systemen moet je tegen elkaar afwegen voordat je een warmtepomp van dat type aanschaft.
Een warmtepomp met een horizontaal gesloten leidingensysteem vereiste een complete aanpassing van de tuin. Deze moet minimaal drie keer de oppervlakte van het huis zijn en moet in zijn geheel worden afgegraven om het leidingensysteem aan te brengen. Daarna moet alles weer op zijn plek worden gezet. De temperatuur van het grondwater op deze diepte is wellicht minder hoog dan die van grondwater wat in een diepere aardlaag zit. De warmtepomp zal harder moeten werken om de gewenste temperatuur warmte te genereren.
Een warmtepomp met een verticaal gesloten leidingensysteem vereist een grondboring en dus een overheidsvergunning. Deze zal niet zomaar worden afgegeven. Voordeel van dit systeem is wel dat de warmte van het water van een diepere aardlaag komt waar de temperatuur standaard al wat hoger is. De pomp zal minder hard hoeven te werken om de warmte tot het gewenste niveau te krijgen. Jij wil na het lezen van deze informatie waarschijnlijk weten wat het kost om een dergelijk systeem te laten aanleggen in je huis. We hebben research voor je gedaan en kwamen tot de volgende conclusies:

Welk type brine water warmtepomp Wat is de gemiddelde prijs voor het systeem inclusief graaf- of grondboor werkzaamheden en materialen inclusief BTW
Een verticale brine water warmtepomp Tussen 13.500 en 15.000 euro
Een horizontale brine water warmtepomp Tussen 17.000 en 20.500 euro

 

  • Als je een ruime tuin rondom je huis hebt. Heb je een ruime tuin rondom je huis; dan kan je kiezen voor een horizontaal buizenstelsel brine warmtepomp. Er hoeft geen diepe grondboring te worden gedaan en er hoeft geen vergunning te worden aangevraagd. Je hebt gelijk de gelegenheid om je tuin eens opnieuw in te richten naderhand.
  • Als je geen ruime tuin rondom je huis hebt. Wil je een brine warmtepomp terwijl je geen ruimte tuin hebt; koop dan een verticaal buizenstelsel brine warmtepomp. Je zal in dat geval een grondboring moeten laten doen.

Hoe is het prijskaartje van een brine warmtepomp samengesteld

De hoogte van het prijskaartje van een brine warmtepomp wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt bij de aanschaf van een warmtepomp. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Welk rendement moet de warmtepomp hebben. Een brine warmtepomp die zijn warmte uit een aardlaag op zo’n 110 meter diepte haalt zal een temperatuur van 12 graden Celsius moeten ophogen naar kamertemperatuur. Dit zal naar verhouding minder energie kosten dan een brine warmtepomp die de warmte van een diepte van één tot twee meter vandaan haalt. Daar heb je een temperatuur die behoorlijk lager ligt. Het rendement van een verticaal systeem zal dan ook aanmerkelijk hoger zijn dan het rendement van een horizontaal systeem.
  • Keuze 2: Wat is de situatie van je huis. Heb je een grote tuin om je huis heen en ben je bereid om die behoorlijk op de schop te nemen om je brine warmtepomp aan te leggen; in dat geval is een warmtepomp met een horizontaal buizenstelsel een prima aankoop.

Praktische bespaartips

  • Denk aan de vergunning. Voor het doen van een grondboring heb je een vergunning van de gemeente nodig. Doe je dit niet, dan kan je nog wel eens een boete boven het hoofd hangen.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Een brine warmtepomp is een behoorlijke uitgave. Vooral op het arbeidsloon valt flink wat winst te behalen. Het is dan ook lonend om offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button krijg je meerdere offertes binnen waarmee jij je voordeel kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Vergelijk warmtepompspecialisten